11 жени у нас заболяват от рак на гърдата всеки ден
11 жени у нас заболяват от рак на гърдата всеки ден / снимка: Sofia Photo Agency, архив
11 жени у нас заболяват от рак на гърдата всеки ден
54663
11 жени у нас заболяват от рак на гърдата всеки ден
  • 11 жени у нас заболяват от рак на гърдата всеки ден

Заболеваемостта от онкологичните заболявания при жените се увеличава с близо 2% годишно. Това стана ясно по време на Втората конференция на Националната болница по онкология, която тази година беше на тема „Злокачествените заболявания на женските полови органи”. Статистиката сочи, че всеки ден 11 жени у нас заболяват от рак на гърдата и средно 9 от рак на маточната шийка, матката или яйчниците. Страната ни държи едни от най-предните места е Европейския съюз по заболеваемост от злокачествени заболявания при жените, като рак на гърдата и маточната шийка.

Над 50% от всички новодиагностицирани случаи на рак при жените се формират от рака на маточната шийка, маточното тяло и яйчниците. Забелязва се и все по-често откриване на два или повече вида рак едновременно при един пациент.

„В различните години се движи между 22 и 27% рака на млечната жлеза, маточната шийка - 7%, 8% тялото на матката, яйчника около 5%. Причините за смърт са около 1/3 от всички починали от рак при жените. Млечната жлеза заема 18%, маточната шийка 5%, маточното тяло 4%, а яйчниците - около 6%”, отчете доц. Иван Гавраилов.

По думите на доц. Галина Чакалова, завеждащ клиниката по гинекология в Националната болница по онкология, не се наблюдават промени във възрастта на жените, които заболяват от рак на гениталиите, но все още не се отчита намаление на смъртността. „Преживяемостта при рак на маточната шийка се установява, че е по-добра, около 5% е повишена. Това се отнася и за болните с карцином на тялото на матката и дори при болните с карцином на яйчника”, заяви тя.

На конференцията присъства и заместник-министърът на здравеопазването, д-р Минчо Вичев. Той се ангажира скоро да бъдат завършени проектите в областта на скрининговите програми и усвояването на евросредства за лечението на онкологични заболявания.