Новият US президент отправи послание за надежда и солидарност
Новият US президент отправи послание за надежда и солидарност / БГНЕС
Америка е готова отново да води, увери Барак Обама в първата си реч като президент на САЩ пред събралите се пред Капитолия във Вашингтон над два милиона души, предаде Франс прес. Малко преди това 44-ият президент на САЩ се закле да спазва конституцията.

"Аз, Барак Хюсеин Обама, тържествено се заклевам вярно да изпълнявам функциите на президент на Съединените щати и в пълната степен на възможностите си да опазвам, закрилям и защитавам конституцията на Съединените щати", заяви той. "На всички народи и правителства, които ни гледат днес, от най-големите столици до селцето, където е роден баща ми: знайте, че Америка е приятел на всяка страна и всеки мъж, жена и дете, които се стремят към бъдеще на мир и достойнство и че сме готови отново да стане лидер", заяви след това Обама в продължилата 18 и половина минути реч.

След полагането на клетвата 44-ият президент на САЩ спомена отците основатели на американската нация, "чиито идеали продължават да
Новият US президент отправи послание за надежда и солидарност
netinfo
просветляват света". 

Обама обеща да не изоставя тези идеали от политически опортюнизъм и заяви, че отказва да избира "между сигурността и идеалите ни".

"Днес сме се събрали, защото избрахме надеждата пред страха, волята да действаме заедно пред конфликта и разногласията. В днешния ден идваме да провъзгласим края на дребнавите оплаквания и лъжливите обещания, на обвиненията и изтърканите догми, които твърде дълго задушаваха политиката ни", заяви Обама.

Той предложи на мюсюлманския свят "нов подход, основан на взаимния интерес и взаимното уважение".

Обама обаче се обърна и към "лидерите по света, които се стремят да сеят конфликти или да обвиняват Запада за недъзите на обществото си".

"Знайте, че народът ви ще ви съди по това, което сте изградили, а не по това, което разрушавате. Към тези, които се вкопчват във властта чрез корупция и измама, знайте, че сте на погрешната страна на историята. Знайте обаче също, че ние ще ви протегнем ръка, ако сте готови да отпуснете юмрука си", заяви Обама.

Той обеща, че САЩ ще започнат отговорно да оставят Ирак на неговия народ и ще изковат трудно спечелен мир в Афганистан.

Новият US президент отправи послание за надежда и солидарност
netinfo
"Със стари приятели и бивши неприятели ще работим неуморно за отслабване на ядрената заплаха и отблъскване на призрака на глобалното затопляне", обеща Обама.

"Към тези, които се стремят да постигат целите си с прилагане на терор и избиване на невинни, сега ние ви казваме, че нашият дух е по-силен и не може да бъде пречупен. Не можете да ни надживеете и ние ще ви победим", заяви Обама по адрес на терористите.

По отношение на икономиката Обама заяви: "Това, че се намираме насред криза сега добре се разбира. Икономиката ни е сериозно отслабена, което е последствие от алчността и безотговорността на някои хора, но и от колективния ни неуспех да правим трудни избори и да подготвим нацията за една нова епоха."

"Ние оставаме най-благоденстващата и могъща нация в света. Обаче времето на защитаване на тесни интереси и отлагане на неприятни решения със сигурност отмина. Още от днес трябва да се изправим, да изтупаме праха от себе си и да се захванем с възстановяването на Америка", подчерта Обама.