Бившият президент на САЩ напусна Вашингтон с хеликоптер
Бившият президент на САЩ напусна Вашингтон с хеликоптер / БГНЕС

Бившият президент на Съединените щати Джордж Буш и съпругата му напуснаха Вашингтон и се отправиха към дома си в Тексас, след осем години в Белия дом, предаде Асошиейтед прес. След като новият президент Барак Обама официално встъпи в длъжност, семейство Буш се качиха на хеликоптера "Икзекютив уан", който ги очакваше до Капитолия.

Новият президент и съпругата му ги изпратиха до хеликоптера, така както повелява традицията, посочва АП. В машината вече бяха заели места двете дъщери на Буш, Барбара и Джена, както и баща му, бившият президент Джордж Буш-старши със съпругата си Барбара.

Десет минути по-късно хеликоптерът кацна във военновъздушната база Андрюз, край Вашингтон. Там, в един от хангарите, Буш произнесе няколко прощални думи на събралите се да го изпратят най-близки приятели, помощници и сътрудници в Белия дом. От Андрюз семейство Буш излетяха с президентския Боинг 747 за Мидланд, Тексас. Там Джордж Буш е прекарал детските си години и е срещнал бъдещата си съпруга.
Бившият президент на САЩ напусна Вашингтон с хеликоптер
netinfo

В късния следобед в Мидланд ще се състои кратка церемония по посрещането на бившия президент, който ще направи кратко изказване на градския площад. По-късно самолетът ще откара двамата в друг тексаски град, Уейко, откъдето те ще се отправят към ранчото си в Крофърд за първата си вечер като обикновени граждани.

В Далас, където Джордж и Лора Буш купиха в края на миналата година къща за 2,1 милиона долара, бившият държавен глава смята на първо време да се заеме със създаването на своята президентска библиотека и музей.

"Освен това ще правя това, което ми каже Лора", сподели Буш пред репортери. Четирийсет и третият президент на САЩ иска също да напише книга. "Аз съм домошар", признава Буш. Той и Лора обичат да прекарват заедно вечерите, да вечерят двамата, да гледат телевизия или да четат, отбелязва агенцията.

Буш, който като държавен глава получаваше заплата от 400 хиляди долара годишно, ще взема президентска пенсия от близо 200 хиляди долара.