Неправителствени организации: Купуването на гласове става все по-ефективно
Неправителствени организации: Купуването на гласове става все по-ефективно / снимка: БГНЕС, архив
Неправителствени организации: Купуването на гласове става все по-ефективно
81780
Неправителствени организации: Купуването на гласове става все по-ефективно
  • Неправителствени организации: Купуването на гласове става все по-ефективно

Опитите за купуване на гласове и контролиране на вота се разширяват и стават все по - ефективни, а за предстоящите местни избори вече всичко е уредено.

Тези позиции изразиха представители на неправителствени организации, наблюдаващи изборите.

Сметната палата и четири неправителствени организации подписаха днес Меморандум за партньорство в осъществяването на контрола върху финансирането на предизборната кампания.

До 30 септември участниците в местните избори трябва да предоставят на Сметната палата информация за даренията и дарителите си, за произхода на дарените средства, за социологическите и рекламните агенции, с които ще работят в хода на кампанията.

Информацията ще бъде включена в Единен регистър по Изборния кодекс, а партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да уведомяват одитния орган в седемдневен срок при промяна в данните.

Регистърът ще е активен в продължение на месец, обясни председателят на Сметната палата Цветан Цветков.

„От първия ден на предизборната кампания регистърът започва да функционира и ще бъде затворен на 24 октомври в 24 часа. Всички партии са задължени 30 дни след приключването на кампанията да представят отчети за приходите и разходите, които са извършили във връзка с кампанията и размера и имената на дарителите", обясни той.

На Сметната палата при осъществяването на контрола върху финансирането на предизборната кампания ще партнират Асоциация „Прозрачност без граници", Институт за развитие на публичната среда, Сдружение „Гражданска инициатива да свободни и демократични избори" и Българско сдружение за честни избори и граждански права.

Огнян Минчев, председател на "Прозрачност без граници", каза, че възпрепятстването на купуването на гласове става все по-трудно:

„Опитите за купуване на гласове, за контролиране на вота се разширяват, стават все по-комплексни и ефективни".

Според зам.-председателя на Сдружението за честни избори и граждански права Пройчо Караиванов санкциите, предвидени в Изборния кодекс при констатирани нарушения в хода на предизборната кампания са малки и затова не са ефективни. Според него предстоящите мести избори по места вече са уредени и неправителствените организации за съжаление не могат да спрат този процес.

По думите на Антоанета Цонева, председател на Института за развитие на публичната среда съществува сериозен риск при финансирането на кампанията за популяризиране на референдума, който също ще се проведе на 25 октомври, тъй като няма ясен регламент за това.