Жреци на маите пречистват след посещението на Буш в Гватемала
Жреци на маите пречистват след посещението на Буш в Гватемала / netinfo

Жреци, магьосници и духовни водачи на племената на маите, населяващи Гватемала, се молят на древните богове за прошка за посещението на американския президент Джордж Буш в историческия церемониален център Иксимче, който се смята за свещено място.

Това съобщи Националният координационен съвет на маите, посочва БГНЕС. Решението да бъдат проведени ритуали за пречистване на свещените места, които посети американският президент по време на неотдавнашното си посещение в Гватемала, бе взето “заради нашествие на злите сили и духовете на злото, витаещи около Джордж Буш”, заявява координационният съвет.

В понеделник Буш и съпругата му Лора по покана на гватемалския му колега Оскар Бергер посетиха Иксимче, където в негова чест бе организирано фолклорно представление и ритуална игра с топка. Поканата бе отправена въпреки многобройните протести от страна на индиански организации, които оцениха присъствието на свитата на американския президент на територията на свещения център на маите като “обида към боговете”.

Жреците на мексиканските маи обявиха за наказание свише допускането на “силите на злото в лицето на Джордж Буш и придружаващите го на местата, обитавани от боговете”, както и незапомненото нашествие на скакалци на полуостров Юкатан. Древният колониален град Мерида, разположен на мексиканския полуострова, бе последният пункт от завършилата в сряда обиколка на американския президент в пет държави от Латинска Америка.

При визитата си в Мексико за голямо неудоволствие на общностите от маи, населяващи полуострова от хилядолетия, той посети Ушмал – историческият център на древната цивилизация на племето, който също се почита от индианците като свещена “обител на боговете”. В сряда вечерта в мига, в който самолетът на Буш се отлепи от излетната полоса на международното летище в Мерида, върху полуострова връхлетяха пълчища скакалци. Три облака от насекоми, всеки от тях с дължина над три километра, се спуснаха над Мерида и покриха всички околни полета, градини и гори. Според мексиканските учени подобно нашествие на скакалци не е имало в Юкатан от десетилетия.