Жерар Депардийо с руско гражданство
Жерар Депардийо с руско гражданство / снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин подписа указ, с който дава руско гражданство на френския актьор Жерар Депардийо, съобщи сайтът на Кремъл.

След като се вдигна голям шум около преселването на актьора в Белгия, през декември медиите съобщиха, че той може да получи гражданство в Русия. На другия ден информацията беше коментирана от Владимир Путин - той заяви, че ако Жерар Депардийо поиска руски паспорт, ще го получи, припомня БГНЕС.

Федералната миграционна служба обаче съобщи тогава, че не е поучавала такава молба. "В съответствие с точка "а" от член 89 на конституцията на Руската федерация да се удовлетвори заявлението за приемане на руско гражданство на Жерар Ксавие Депардийо, роден през 1948 година във Франция", се казва в съобщението на Кремъл.

Предоставянето на руско гражданство на френския актьор Жерар Депардийо е свързано с огромния му принос за развитието на руската култура и кино. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от агенция Интерфакс. „Депардийо е участвал в много големи кинопроекти. Известна е работата му по ролята на Распутин. Това е много смело и ново представяне на тази роля", каза Песков, цитиран от агенция Фокус.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин очаква Депардийо да постави началото на миграция на богати европейци в Русия, предаде Интерфакс. „На Запад не познават добре особеностите на руската данъчна система. Когато научат повече, може да се очаква масова миграция на богати европейци в Русия", пише Рогозин в своя микроблог в Twitter.

Получаването на руско гражданство от Депардийо технически няма да повлияе на евентуална негова молба за белгийско поданство. Това заяви председателят на парламентарната комисия по въпросите на натурализацията Жорж Далман, цитиран от агенция Интерфакс. „Ако Депардийо получи руско гражданство, то ние ще подходим по-различно към неговата молба", каза Далман.

Председателят на комисията уточни, че засега няма официална молба от Жерар Депардийо за получаването на белгийско гражданство.

В края на миналата година Депардийо заплаши да се откаже от френския си паспорт и да вземе белгийско гражданство в знак на протест срещу плановете на правителството да увеличи данъците за богатите французи.

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров от своя страна предложи на френския актьор да живее в чеченската столица Грозни, предаде „Газета ру".„Приятна новина. Жерар Депардийо получи руско гражданство! Предлагам му да живее в Грозни, ще се радваме!", написа Кадиров в Twitter.