Жан Мишел Жар
Жан Мишел Жар / Gulliver/Getty Images
„OXYMORE“ е обявен за "най-амбициозния и новаторски албум до момента" на 74-годишния Жан Мишел Жар, като той е продуцент, композитор и изпълнител в него.

Той казва за своя авангарден метод на запис: "В реалния живот стерео не съществува, нашето аудио поле е 360 градуса. Днес технологиите ни позволяват да изследваме композицията в пространствено аудио и това открива изцяло ново преживяване за нас, музикантите, в творческия процес“.

За "OXYMORE" се казва, че е "почит към френските корени на електронната музика" и е поклон към покойния френски композитор Пиер Анри, емблематична фигура в електронната и класическата музика и едно от влиянията върху Жан-Мишел в Groupe de Recherches Musicales, където той учи. След смъртта му през 2017 г. вдовицата на Пиер предоставя на музиканта оригинални звуци, които са били предназначени за използване в това сътрудничество.

Жан Мишел добавя: "Работата на Пиер ме вдъхнови за "OXYMORE" и работата около някои негови звукови фрагменти ме поведе по творчески път, по който иначе може би нямаше да поема. „OXYMORE“ е и почит към френския начин на подход към съвременната музика, електроакустичната музика и ранното ми обучение в GRM, където Пиер определено повлия на бъдещето на електронната музика в световен мащаб."

Проектът е вдъхновен и от френското движение "musique concrete", жанр, който използва записани звуци като суров материал - движение, което се развива за първи път през 40-те години на миналия век и продължава да прави революция в начина на създаване на музика.

За да отбележи представянето на албума, той ще изпълни "OXYMORE" на живо в 360 пространствен звук в Palais Brongniart в Париж, в партньорство с GL Events, пред избрана публика само с покани между 23 и 25 октомври, съобщи „Контактмюзик“.

Концертът на 24 октомври ще бъде на живо и достъпен по покана за целия свят във VR в рамките на специално изградената и проектирана от музиканта метавселена "OXYVILLE" чрез VR Chat в партньорство с VRROOM, и едновременно в Livestream 2D в каналите на артиста в социалните медии.
„OXYMORE“ вече е наличен на CD и двоен винил.
БГНЕС