На всеки му се е случвало да му се сбръчка кожата на пръстите след баня.

Според последни изследвания, когато по-дълго време останете във вода, кожата по пръстите на ръцете и на краката ви се сбръчква, за да ви осигури по-добро сцепление – като гумите на колите.

Как точно се случва този процес? Когато ръцете и краката ни останат дълго време овлажнени, нервната система активира най-фините кръвоносни съдове по върха на пръстите. Обемът на пръстите намалява,но кожата остава със същия размер. И така тя се свива като спукан плондер върху пръстите ви.

Логично е сбръчканите пръсти да осигуряват по-добър контакт при влажни условия.

вана
Thinkstock/Getty Images

И понеже някои от вас си мислят, че учените си нямат друга работа, освен да се занимават с глупости, не е вярно. Том Смълдърс от Университета на Нюкасъл е направил тежък и невероятно комплициран, истински научен експеримент, в който е накарал хора да улавят топка със сухи ръце и други с набръчкани пръсти, за да види дали има разлика.

Резултатът е бил такъв, че нямало никаква разлика между различните пръсти.

В миналото сбръчканата кожа по пръстите е помагала за по-лесно събиране на храна във водата. Сега обаче мамите я ползват като таймер за баня на децата. „Койчо, сбръчкаха ли ти се пръстите? Тогава ще седиш, докато не се сбръчкат!“

Това е то… еволюция.

И още:

Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни

Учените дават отговор на въпроса кога е най-полезно да се къпем

Пет абсурдни неща, които са правили нашите предци (ВИДЕО)

Как се къпят зетьове (СНИМКИ)

Опасно ли е за здравето честото къпане?