/ iStock/Getty Images
Повечето от нас, когато пътуват се опитват по всякакъв начин да се чувстват комфортно.

Може ли „мързелът” да бъде инвестиция в България?

Но колкото и да е удобно леглото, човек подсъзнателно ще се опита да легнете така, че краката му да не сочат към вратата. Дори да е на гости и да лежи на нечие друго легло, той би предпочел да премести леглото или просто да сложи краката си върху горната страна. Защо?

iStock/Getty Images


Така изнасят покойниците

Основната причина за появата на това суеверие е погребалния обред, по време на който починалият се изнася с краката напред. Затова по време на сън мнозина се опитват да положат краката си далеч от вратата.

Какво е „заседателната сънливост“ и как да я избегнем?

По-любознателните могат да зададат още един въпрос - защо мъртвите се изнасят по този начин?

Разрешаване на мистерията откриваме в древните норвежки митове.

Фактът, че крака, сочещи към вратата по време на сън са напълно неприемливи, се откриват в митовете на древна Скандинавия. Според идеите на древните светът се състои от 3 части.

iStock/Getty Images

 

Първата - Мидгард представляваше светът на хората, който е заобиколен от Утгард - светът на ужасни чудовища, несигурност и опасност. И, разбира се, има трета част от света – тази на божествата, която се нарича Асгард.

Древните вярвали, че домът им е Мидгарт, който е защитен от околния Утгардт със стени и врати. Ето защо вратата се е свързвала достъпа до отвъдното, опасен свят, в който душите на мъртвите намират убежище.

Душ преди лягане = качествен сън

Самото състояние на сън се е считало в древни времена за идентично с това на смъртта. Хората, не разбирайки как се обяснява състоянието на съня, са го смятали за „ кратка смърт”. Смятало се е, че по време на сън душата се отделя от тялото и се премества в друго пространство. Затова хората се страхували, че когато спят с крака към вратата, душата, излизаща от тялото, ще отиде направо към другия свят и връщането оттам би било трудно. И традицията тялото на починалия да се изнася с краката напред също се свързва с това вярване, тъй като душата на починалия няма смисъл да остава в света на живите.

10 препоръки за здрав и пълноценен сън

Съвременната интерпретация на суеверието

Разбира се, мисълта за прехода на душата към подземния свят по време на сън днес не е реалистична. Но, колкото и странно да изглежда и в днешно време възникват както нови тълкувания на стари суеверия, така и напълно нови предразсъдъци - например, че човек не бива да се снима в огледало.

iStock/Getty Images

Всъщност дискомфорта да спим с крака към вратата има психологическо обяснение – някои хора подсъзнателно се чувстват в тази поза по-незащитени. Ето защо някои хора в това положение спят много неспокойно, което може да доведе до кошмари, умора и слабост.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БГНЕС