Три причини да си легнете по-рано още тази вечер
Няма едно универсално правило, когато говорим за отслабване, но повечето експерти препоръчват кардио тренировки и такива за издържливост. Диетолозите пък ще ви препоръчат зеленчуци, протеини и да намалите нивата на стрес.

Но също толкова важен компонент при отслабването е сънят. Освен че помага за по-добра памет, сънят е важен за балансирането на хормоните в тялото. Това са грелин и лептин - хормоните, които имат пряка връзка с чувството на глад и контролирането му. 

При недостатъчен сън тялото ви произвежда повече от нужното по принцип количество грелин, което води до чувство за глад. Eто какво следва, ако не спите достатъчно:

Апетитът се увеличава

Хората, които спят по-малко от 6-8 часа на нощ, имат по-нисък индекс на телесно тегло. Това е така, защото недоспалите приемат до 40% повече калории на ден.

нощно ядене
iStock/Getty Images


Метаболизмът се забавя

Липсата на сън забавя метаболизма, защото човек има по-малко енергия и следователно се движи по-малко, когато е уморен. Човек гори калории, дори когато спи. Ако спите по 6-8 часа сън на денонощие, ще имате по-добър метаболизъм.
 
Липсата на сън се отразява на физическата ни активност

И тук имаме предвид всичко - работа, социални контакти, тренировки. И обратно - колкото повече спите, толкова е по-добре за вашата физическа форма. 

Един от начини да се преборите с умората и отпадналостта е осигуряването на пълноценен сън.

умора
iStock/Getty Images

И още:

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето

Сутрешни навици, от които трупате килограми

10 неща, които се случват с тялото ви, когато ви липсва сън

Отспиването през уикенда помага за отслабване

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук