/ Thinkstockphotos
Случвало ли ви се е след безсънна нощ да отидете на работа изморени, без стимул, без никаква енергия и абсолютно изтощени. Не можете да мислите, да се съсредоточите, имате главоболие и какво ли още не. Това е напълно нормална реакция на тялото ви. А когато това се превърне в системно недоспиване, тогава последствията върху тялото са още по-негативни.

Ето 10 от тях:

грип семейство
Thinkstock/Getty Images

1. По-склонни сте към разболяване
 
Липсата на сън може да увреди способността на организма ви да се бори с болести и да отслаби имунитета ви. Това помага лесно и по-често да се разболявате. Изследователите дори откриват реципрочна връзка между съня и имунната ви система. Неслучайно когато се разболеете, лекарите съветват топла храна, одеяло и повече сън.

лекари сърце
ThinkStock/Getty Images

2. Сърцето страда
 
Световен здравен анализ показва, че кратката продължителност на съня (т.е. по-малко от 5 часа на нощ), а също и дългата продължителност (9 или повече часа на нощ), са показали отрицателно въздействие върху здравето на сърцето. По-специално шансовете за създаване на среда за развитие на коронарна болест на сърцето или инсулт значително се увеличават с по-малко сън, посочват от healthline.com
 
3. Увеличава се рискът от рак
 
Спането по-малко от седем часа на ден, особено в работни дни, е често срещан навик при много хора. Последствията, свързани с липсата на сън, са сериозни и водят до чувство на умора, стрес, но и други много по-сериозни здравословни проблеми, като увреждане на когнитивната функция или повишен риск от рак.
 
Преди недостатъчният сън да се превърне в хронично разстройство и да доведе до други по-сериозни проблеми за здравето, обърнете внимание на някои сигнали, които тялото ви изпраща и не бива да пренебрегвате.

г
ThinkStock/Getty Images

4. Трудно е да мислите
 
Липсата на една нощ сън дори може да доведе до затрудняване на някои основни мисловни процеси. Мозъчните функции, включително паметта, вземането на решения, разсъжденията и решаването на проблеми, се влошават, заедно с времето за реакция и бдителността при неспане.

главоболие
ThinkStock/Getty Images

5. Забравяте неща
 
Освен върху мисленето, сънят оказва влияние и върху паметта. Изследователите предполагат, че сънят е от решаващо значение за процеса на консолидиране на нещата, които научавате с мозъка. С други думи, се нуждаете от подходяща почивка, за да приемете нова информация и да я запомните и анализирате.

секс
ThinkStock/Getty Images

6. Либидото ви намалява
 
Недостатъчно време сън може да ви повлияе и в сексуално отношение. В едно проучване млади мъже, които са загубили съня в продължение на една седмица, показват намалени нива на тестостерон. Спането 5 или по-малко часа намалява нивата на половите хормони с от 10% до 15%. Мъжете посочват също, че общото им настроение и сила се понижават с всяка следваща нощ на прекъснат сън.

В САЩ 71 процента от възрастното население е с наднормено тегло или страда от затлъстяване
ThinkStock/Getty Images

7. Натрупвате тегло
 
Хората, които са спали по-малко от 5 часа всяка нощ в течение на дълго време, са по-склонни към затлъстяване и да наддават тегло.
 
8. Рискът от диабет се увеличава
 
Заедно с по-голямата талия хората, които не получават достатъчно сън (или които получават твърде много), увеличават риска от развитие на диабет. 7 до 8 часа почивка е оптималният диапазон за избягване на инсулиновите проблеми, които могат да доведат до диабет.
 
9. Ставате податливи на злополуки
 
Липсата на сън води до липса на ориентация, адекватност, внимание и засилва ленивостта. Затова има голяма вероятност за инциденти. Най-уязвимите хора са работниците на смени и търговските шофьори.

Дерматолози разкриха колко полезна може да бъде за кожата на лицето липсата на грим
ThinkStock/Getty Images

10. Кожата ви страда
 
Ако всички тези здравословни рискове не ви убеждават да спите повече, направете го заради вашия външен вид. В едно проучване група от хора на възраст между 30 и 50 години са оценени въз основа на навиците им за сън и състоянието на кожата им. Резултатите разкриват, че тези с прекалено малко сън имат по-фини линии, бръчки, неравен цвят на кожата и изразена слабост на кожата.