/ iStock/Getty Images
Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос е известен с това, че задрямва по време на заседания. Но той не е единствен. Много хора страдат в действителност от "заседателна сънливост". По този повод американски експерти от компанията Люсид митингс дават няколко съвета как да не заспим на заседанията, съобщава Би Би Си.

На първо място заседанията трябва да се провеждат сутринта, когато хората са най-свежи и склонни да бъдат заинтригувани от онова, което им се говори. В края на деня те са изчерпани и отегчени. Ако все пак се наложи заседанието да е в края на дена, участниците в него могат да прокудят сънливостта, като стават от бюрото и се раздвижват на всеки половин час по време на работния ден.

Душ преди лягане = качествен сънНа второ място заседанието трябва да се провежда на точното място, което ще рече, че не е задължително да е в зала за срещи, а може да е на неконвенционално място, което би стимулирало креативността - например навън. Не е задължително на това място дори да има столове. Заседанията на крак няма как да причинят сънливост.

За се избегне "заседателната дремливост" освен това шефовете трябва да са добре подготвени за заседанието и да говорят ясни и конкретни неща, които да интересуват присъстващите. Освен това те трябва да канят за заседанието само хората, за които то е предназначено. Много често на заседанията идват хора, които не би трябвало да са там, но са се озовали там просто защото са задължени да присъстват. Това означава, че на срещите има и хора, които изобщо не се интересуват от онова, което се говори и предпочитат да подремнат. Ето защо вариант е заседанията да бъдат направени факултативни. Тогава на тях ще дойдат само онези, които действително се интересуват какво ще се говори.

10 препоръки за здрав и пълноценен сън

Човек остава буден, ако похапва нещо, така че заседание с похапване е за препоръчване. Освен това човек няма как да заспи, ако говори, така че лек срещу
"заседателната сънливост" е да се участва активно в дебатите.

А ако нищо друго е помага, то има още едно средство - дръжте ръцете си заети с нещо, съветват експертите - например рисуване.
 
БТА