/ ThinkStock/Getty Images
Мечтаете за добър сън? Отговорът на бляновете ви може да се крие в данните, събрани от спалното ви облекло. Изследователи от САЩ са разработили умна пижама, която следи качеството на съня и може да допринесе за подобряването му, съобщава "Сайънс дейли".

Разработката е дело на специалисти от Масачузетския университет в Амхърст. Умната пижама разполага с вградени самозахранващи се сензори, които осигуряват ненатрапчиво и продължително наблюдение на сърдечния ритъм, дишането, позата - ключови показатели за добър сън.

22 съвета за по-добър сън (ВИДЕО)

Подобен тип спално облекло може да предостави полезна информация за качеството на съня и съответно за подобряването му не само на редовите потребителите, но и на лекарите.
"Нашата интелигентна пижама преодоля многобройни технически предизвикателства.

Позата по време на сън издава тайни за характера, секса и здравето

Необходимо беше незабележимо да вградим сензорните елементи и преносимите източници на енергия във всекидневно облекло, запазвайки същевременно теглото, усещането, комфорта, функция и здравина на познати дрехи и тъкани. Работихме съвместно с компютърни учени и електроинженери, за да обработим безбройните сигнали от сензорите, така че да получим ясна и лесна за разбиране информация", обяснява ръководителката на изследователския екип Триша Л. Андрю.
Откриха простичък трик срещу безсъние

Набавянето на достатъчно количество качествен сън осигурява защита срещу стрес, инфекции и редица болести, напомнят здравни експерти. Качеството на съня се свързва и с по-добра работа на мозъка. Въпреки че знаят колко е полезен сънят, повечето хора не си го набавят в достатъчни количества или допускат компромиси с качеството му.

И още новини, свързани с добрия сън:

Разкриха тайната на добрия нощен сън

Недоспиването и вредите, които ни нанася

8-часовият сън ни предпазва от кошмари

За здравословния сън е важно не колко спите, а кога лягате

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА