Защо нарисуваното сърце не изглежда като човешкото?
Защо нарисуваното сърце не изглежда като човешкото? / Thinkstock/Getty Images

Защо нарисуваното сърце не изглежда като човешкото сърце?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Най-напред нека изясним, защо сърцето е важно да бъде рисувано изобщо? Ще кажете, че е жизнено важен орган и от него зависи и живота. Да, точно така. От него зависи живота, точно колкото зависи и от бъбреците, черния дроб или мозъка. Римският учен Гален смятал, че сърцето е вместилището на емоциите. Това го е заимствал от Аристотел. Страстта е в черния дроб, а разумът в мозъка. Сърцето е било важно за древните, но те не са го рисували, както не са рисували мозъка, още по-малко пък черния дроб. Никакво стилизиране на сърце не ни е известно от Античността. По религиозна линия сърцето, такова, каквото го знаем нарисувано, е много важно в християнството.

Библията не веднъж упоменава сърцето и от XVІІ век имаме рисунки на сърце. След видението на Света Маргарет-Мари Алокок, на която и се появява свещеното сърце на Исус в познатата форма, обгърнато от тръни. И това, особено за католическата църква, става много важен символ. Но сърцето е било рисувано далеч преди това, още от XV век и е било свързано с любовта. Споменахме, че вариантите може да са два. Единият е напълно прозаичен. Сърцето е орган с две камери, горната им част е по-голяма от долната. И ако се освободите от художествените предразсъдъци, стилизирането на човешкото сърце прилича на това, което днес ние имаме като картинка. Изисква се въображение, но принципно не е много различно. Това е единият вариант, както казахме - прозаичният. Някои не мажел да рисува добре и нарисувал това, после то се разпространило. При разпространението обаче имаме проблем. Как се е разпространило? Защо? Църквата още не го е рисувала. Картите - това е единият вариант, но другият вариант за разпространение е заради международния символен език на любовта.

Но като споменахме любовта, идваме и до втория вариант. Чували ли сте за силфия? Силфият е растение, наречено в древността аполонов дар. Всички древни общества познават силфия и свойствата му. Той се използва в медицината, за него говорят старите автори. Силфият помага при отровни ухапвания, при овладяване на треска, дезинфекция на рани. Но най-вече силфият е контрацептив. Това е едно от най-известните естествени противозачатъчни средства в древността. Листата на силфия имат формата на сърце или по-точно казано сърцето, както го рисуваме сега, има формата на листото на силфия. Съществува теория, понеже в тези неща няма нищо сигурно, че силфият е бил символа на безопасния секс. Нарисуваното листо означава покана за любов, а пък любовта идва от сърцето. Така силфиевото листо и формата на сърцето се припокриват. Ето ви как от растението контрацептив, през любовта, до физическия орган, който вмества емоциите ни. Кое обяснение предпочитате, преценете сами.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук