На повечето от нас се е случвало да видим стара снимка на нашите баби – ретро рокля, лъскави къдрици и слънчев загар, и да се запитаме: Как са го постигали? Каква е била тайната им за сияен блясък във време, в което козметиката е била толкова оскъдна? Както се оказва, ключът често се крие в простичките неща. Бабите ни са знаели лесни трикове, с които да подчертаят естественото си излъчване. И макар че някои от тях не бихме повторили днес, други си струва да бъдат опитани, пише каналът на Ралица Петровa във vbox7. Ето няколко забравените във времето идеи, които можем да си припомним:

Маска за лице с хума

Хумата е идеалното допълнение към всяка вечер, посветена на #грижазасебеси. Лечебната глина е едно от най-древните козметични средства и за това си има причина: Тя успокоява, тонизира и почиства кожата, а освен това е достъпна като цена. Най-хубавото е, че съществува хума за всеки тип кожа: бяла (за чувствителна), червена (за суха), зелена (за мазна) и т.н. При употреба глиненият прах просто се разбърква с вода, след което сместа се разнася по лицето. Et voilà! Сега всичко, което ти трябва, е чаша бяло вино и епизод на “Сексът и градът”.
 

Хартиени ролки за коса

Бои в различни цветове, преси, маши и екстеншъни – днес можем да правим с косите си каквото пожелаем. Това е забавно, но често идва с цената на здравето и блясъка на къдриците ни. Ако искаме да разнообразим ежедневната си прическа без да прибягваме до топлинна обработка, можем да използваме хартиени ролки за коса. В класическия си вариант този метод изисква да разделим косата си на кичури, които след това да навием около свити на руло късчета хартия. За тези от нас, на които това се струва прекалено ретро, добра опция са и дунапренените ролки от магазина. На който и от двата варианта да се спрете, резултатът ще е едновременно красив и щадящ за косата.
 

Време на открито

Някога бабите ни са се радвали на бронзов загар, благодарение на часовете, прекарани в работа на открито. Днес лицата ни най-често биват огрявани не от слънцето, а от компютърни екрани, което на свой ред води до сивкав тен и лошо настроение. Естествено няма как всички отново да заживеем в провинцията, но повече време сред природата би ни се отразило добре. Достатъчно е просто да се разхождаме в парка (дори да е само за 15 минути) няколко пъти в седмицата или пък да излизаме в планината през уикенда. И разбира се да носим слънцезащита – защото не всички ефекти от слънцето са благоприятни.
 

Скраб за суха кожа с мед

Ако искаме да ексфолираме устните си или пък да омекотим сухата кожа по тялото и лактите си, няма по-добро средство от захарния скраб с мед. Медът е същинска козметична суперсъставка, благодарение на своите хидратиращи и антисептични свойства. Захарта (ние препоръчваме да използвате кафява) на свой ред пък механично отстранява мъртвите клетки и оставя кожата мека и гладка. За да приготвите скрабта, просто смесете равни части от двете съставки, нанесете на желаното място, изплакнете и се наслаждавайте на сияйния си тен. 
 

Домашно приготвена храна

Бабите ни може да не са пили смутита със спирулина, но начинът им на хранене е бил доста по-здравословен от този на повечето хора днес. Причината за това? Те са яли прости, домашно приготвени ястия. Плодове, зеленчуци, хляб и бобови храни – всички това са били основни съставки в диетата им. Ние, от друга страна твърде често разчитаме на обвити в целофан снаксове и десерти, в които няма почти никаква хранителна стойност. Може би е време да вземем пример от предците си и да наблегнем на свежата, растителна храна: така може да се окаже, че сме имали нужда не от скъпи хранителни добавки, а от един добър, стар миш-маш.