/ БГНЕС
Британският вестник „Сън” направи списък на популярни туристически атракции, в които на туристите е забранено да правят снимки.

Пътуващите от цял свят се стремят не само да видят, но и да снимат известните места, които посещават. Но заснемането в някои случаи може да бъде забранено - за защита на експонатите или по религиозни причини.

Например на уебсайта на Уестминстърското абатство в Лондон, където се е състояла сватбената церемония на Кейт Мидълтън и принц Уилям, се казва, че на неговата „уникална красота и история е трудно да се насладите, разсейвани от правене на снимки“ и че „фотографирането нарушава свещената атмосфера в сградата, която е преди всичко, действащ храм”.

Guliver/Getty Images

Известната пар

iStock/Getty Images

Също така, в парижката катедрала „Sacre-Coeur” не можете да направите снимка поради нейното религиозно значение - това е действаща католическа църква. В уебсайта й се посочва, че служителите се стремят да „поддържат подходяща атмосфера за молитви“, а нарушителите могат да бъдат помолени да напуснат помещенията.

Обикновено в музеите също е забранено да се правят снимки заради използването на светкавица, което се отразява негативно на експонатите. Музеят на Ван Гог в Амстердам забранява на посетителите да правят снимки на произведенията на изкуството, но във фоайето има специално определена стена с копия на картините за селфита.

Gulliver/Getty Images

Властите обясняват забраната за правене на снимки в Египетската долина на царете с необходимостта от защита на сградите. Все още можете да снимате без светкавица, но срещу заплащане, иначе ви чака солена глоба или дори затвор.

Chinatownconnection.com

В Киото, Япония, е забранено да се правят снимки на улица „Гион”. Онези туристи, които се опитват да снимат гейшите, работещи на тази улица също са застрашени с големи глоби.
БГНЕС