Yahoo предлага музикално парче без защита от копиране
Yahoo предлага музикално парче без защита от копиране / netinfo
Интернет компанията Yahoo пусна музикален даунлоуд от голяма звукозаписна компания без защита на авторските права.

"Public Affair" на Джесика Симпсън, издадено от Sony BMG, няма DRM (digital rights management) ограничение, каквото се среща при парчета от други сайтове.

MP3-ката е съвместима с всички дигитални музикални плейъри, включително популярния iPod на Apple.

Големи звукозаписни компании дълго време спореха, че DRM е необходим, за да се предотврати музикалното пиратство. Според тях файлове без защита от копиране могат лесно да бъдат разменяни или продавани в peer-to-peer мрежите. DRM системите включват специален формат на медийните файлове или определен музикален плейър, на който да бъдат слушани. Например хора, които си купуват песни от магазина iTunes, не могат да ги слушат на други плейъри, освен на преносими устройства на Apple.

Oт Yahoo заявяват, че това не носи полза нито на изпълнителя, нито на лейбъла (който продава всеки ден CD-та без DRM), нито на потребителя, а само на технологичните компании, които са заинтересовани да "приковават" потребителите към определени технологични платформи. От Yahoo все още не са потвърдили дали ще пуснат още незащитени с DRM музикални парчета, освен това на Джесика Симпсън.

Новото парче на цена $1.99 може да бъде персонализирано, преди песента да е свалена, като потребителите могат да вмъкнат имената си в текста на песента. То може да се копира и слуша на всеки един плейър. Други компании, като Wippit и eMusic, вече предлагат МP3-ки, които могат да бъдат обменяни свободно. Все пак повечето от музиката е от независими лейбъли. /БГНЕС/