По време на Студената война голям брой американски войници са разположени в десетки военни бази в цяла Западна Европа. Въздушното пространство постоянно е било наблюдавано за появата на вражески летателни обекти и за провокации от страна на Съветския съюз и страните от Варшавския договор.

Такива провокации е имало и от двете страни на двата лагера. Понякога нервите са били опънати до крайност.

В този период са регистрирани голям брой случаи на НЛО, като повечето от тях са грешки, причинени от нервното очакване на врага. Повечето завършват само с уплах и объркване, но няколка имат фатален край.

Такъв е случаят с американският пилот Уилям Шафнър, който излита от военната база Бинброк в Англия, за да преследва засечени от радарите НЛО, след което изчезва безследно.

Това се случва на 8 септември 1970 година. Тогава военната база Бинброк получава спешен сигнал за засечен от радарите НЛО, като подозренията са, че това може да е съветски разузнавателен самолет. Получена е заповед да се изпрати изтребител, който да прихване летящия обект. Задачата поема американският капитан Шафнър, който е считан за опитен пилот с много летателни часове и опит в реални бойни действия от войната във Виетнам.

По това време той и други американски пилоти са командировани в английската база Бинброк и изпълняват военни задачи.

Шафнър се насочва към района на Северно море, където е бил засечен обекта и поддържа връзка с наземния контрол, който го насочва към целта. Той успява да установи визуален контакт с НЛО и се опитва да осъществи и радиовръзка.

НЛО
Thinkstock/Getty Images

От базата го предупреждават да винмава и да бъде в готовност за бойни действия.

Малко по-късно радиовръзката с Шафнър изчезва. Намират изтребителя му разбит на дъното на Северно море. Когато обаче отварят кабината, тялото на Шафнър липсва.

Този случай остава забулен в тайна дълго време, като официалната версия е, че това е трагичен инцидент.

През 1992 година във вестник Grimsby Evening Telegraph се появява човек, който твърди, че е проучвал катастрофите на Кралските въздушни сили, бил е член на комисията, която е разследвала катастрофите на военните самолети. Той твърди, че след инцидента с капитан Шафнър е започнало разследване, което установило, че причината за катастрофата не е бил съветски самолет.

От секретен запис става ясно, че капитанът е съобщил, че вижда много ярка светлина във формата на конус. Тя била толкова силн, че заслепявала очите му. Той докладвал и за обект, приличащ на топка за билярд, който сякаш се движел като опашка след основния обект. Шафнър се опитал да се приближи, за да блокира пътя му и тогава връзката с наземния контрол изчезнала.

Астронавти признават за срещи с НЛО (ВИДЕО)

Новите материали по случая, предоставени на пресата, водят до голяма медийна вълна със спекулации и жълти заглавия.

През 2003 година мистерията на този случай е официално развенчана. Тогава военните разсекретяват документите по случая. Оказва, че предоставеният през 1992 г запис на разговора е фалшифициран и това е инцидент.

Според доклада на Кралските въздушни сили инцидентът е станал, след като капитан Шафнър е направил грешка и е паднал в морето и няма никакви данни за среща с неизвестен летящ обект, нито доказателства, че НЛО е свързано с инцидента по какъвто и да е начин.

Разбира се, остават и скептици на тази версия. Те продължават да вярват, че всъщност официалните документи са фалшифицирани.

Още по темата за НЛО:

Мистерията "Розуел" - началото на феномена НЛО (ВИДЕО)

Близо до нас ли са извънземните?

Лазер крие Земята от извънземните

Древните космодруми на Земята

НЛО осъществи контакт с учени (ВИДЕО)