В китайска провинция забранявят на мъжете да имат любовници
В китайска провинция забранявят на мъжете да имат любовници / netinfo

Законодателите в южнокитайската провинция Гуандун планират официално да забранят на мъжете да имат любовници, съобщава вестник “Синцзин бао”.

Очаква се забраната да бъде юридически оформена с поправки в държавния закон за защита правата на жените в провинция Гуандун, пише БГНЕС. “Приемането на тези поправки трябва да подкрепи и укрепи стабилността на брака”, цитира изданието местния депутат Чен Цзинчу.

Според предвидените промени се планира да бъде въведена забрана за мъжете да имат любовници – както по отношение на съвместното съжителство, така и извънбрачните връзки, тъй като според инициаторите на документа подобна практика вреди на семейството на едната или на другата страна. Практиката мъжете да имат наложници, която е традиционна за древен Китай, в последно време се възражда.

Властите реагират негативно на това явление и се стремят с идеологически и административни мерки да предотвратят тенденцията. В съвременен Китай наличието на любовница може да стане причина за уволняването на държавен чиновник.

Например през 2006 г. заместник-кметът на Пекин Лю Чжихуа беше отстранен от поста си за получаване на подкупи и съдействие на любовницата си за нейното обогатяване. Обидените любовници също представляват заплаха за чиновниците. През миналата година бившият заместник-командващ ВВС на Народноосвободителната армия на Китай Ван Шоуе беше свален от поста си заради “морално разложение”, превишаване на служебните правомощия и подкупи. Властите научили за незаконната дейност на Ван от останала анонимна млада жена, която дълго време е имала “близки отношения” с Ван Шоуе.