В Китай назначават 2 млн. души да следят мрежите
В Китай назначават 2 млн. души да следят мрежите / снимка: sxc.hu

Китайските власти са назначили 2 млн. души, чиято задача е да наблюдават дейността в интернет, съобщават медии в Пекин, цитирани от Би Би Си.

Това е рядък случай на изтичане на информация как държавата се опитва да контролира интернет.

Служителите, наричани анализатори на общественото мнение в интернет, са на държавна заплата.

Стотиците милиони потребители на мрежата в Китай използват масово микроблогове, за да критикуват властите.

Според западни проучвания напоследък китайските власти са взели сериозно на мушката социалните мрежи.

От "анализаторите" не се изисква да изтриват послания в мрежата. Те "събират и анализират обществените настроения, изразени на страниците на блогове и изготвят доклади за хората, които взимат решения", пише Пекин нюз.

Софтуерът, с който разполагат "наблюдателите", е много модерен, освен това зад тях стои и мощен хардуер от стотици сървъри. Те държат под око и интернет страници извън Китай.

Според Би Би Си тези 2 млн. анализатори са само част от огромната армия държавни китайски служители, на които Пекин разчита за интернет контрола.

Правителството организира курсове за тях, допълва Пекин нюз, цитирана от БГНЕС.

Най-популярната социална мрежа в китай Sina Weibo, която започна да функционира през 2010 г., до момента има регистрирани 500 млн. потребители, които всекидневно си обменят 100 млн. съобщения.

Те засягат широк спектър от въпроси - от хоби, здраве и клюки за известни личности до здравословно хранене, но включват и деликатни теми като корупцията по високите етажи на властта.

Редовно послания, сметнати за политически некоректни, биват изтривани.