В цяла Европа еднаква торта
В цяла Европа еднаква торта / netinfo

От следващата седмица торта „Европа 2007” се предлага във всички европейски страни.

Стартира идеята за символично обединяване около една торта по повод празника на Европа и инициативата “Европа е на 50” на Външното министерство на Федерална Република Германия.

По покана на Федерална Република Германия и кабинета на канцлера Ангела Меркел в Берлин се проведе работна среща на сладкари и пекари от 22 европейски страни. България бе представена от Петър Караиванов – изпълнителен директор на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България. Всяка от страните беше изпратила своя типична рецепта, така че на срещата трябваше да бъде избрана само една рецепта за торта, която да може да се приготвя във всеки дом и да се превърне в типичен европейски сладкиш. Изделието трябваше да отговаря на следните изисквания: да съдържа продукти, които да се намират във всяка страна на Европа и да бъде лесна за приготвяне. След доста дебати за съставките на сладкиша и от над 25 рецепти сладкарите от Европа се спряха на рецептата на г-н Bernd Siefert – световен шампион по сладкарство на Германия. Тортата бе изработена от майстор сладкар и дегустирана предварително от специалистите.

“Европейската торта” бе официално разрязана и дегустирана на специална пресконференция във външното министерство на Федерална Република Германия. Рецептата бе оповестена от „Дойче Веле”, а от следващата седмица тортата ще бъде предлагана във всички европейски страни.

За по-любопитните от вас прилагаме рецептата и снимка на „Европейската торта”.

Останалите сладкиши може да разгледате на адрес: http://www.eu50.eu.

Торта „Европа 2007”

Тесто с портокали и ядки

Продукти:

30 гр.пшеничено брашно тип 500,

1 чаена лъжица сода бикарбонат,

50 гр. смлени леко запечени лешници,

50 гр. смлени леко запечени бадем,

настъргана кора на един портокал,

три средно големи яйца (150 гр.),

50 мл. Зехтин,

1 щипка канела,

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

• Смесете брашното със содата и след това добавете останалите съставки. Разбийте с миксер включен на последна степен за 2 минути.

• Изсипете тестото равномерно в 26 сантиметрова форма за платка.

• Може да се добави 100 гр. нуга крем, който се разпределя равномерно върху тестото.

• Нарежете 3 обелени портокала на кръгчета и ги подредете равномерно върху тестото

• Поставете в предварително загрята фурна и печете около 25 мин. при температура 180 градуса.

• Оставете вече изпечената основа да изстине.

• Изравнете външните стени като изрежете неправилните форми. Поставете обратно формата върху изпеченото тесто.

• Поставете платката върху твърда основа лесна за пренасяне (табла, дъска).

За крема

Продукти:

4 гр. бял желатин,

3 големи яйца (150 гр.),

150 гр. захар,

130 мл. портокалов сок,

настъргана кора от един портокал,

ванилия - равностойността на една ванилова шушулка (вместо ванилия може да се използва розмарин),

180 гр. краве масло (за предпочитане да е замразено и разрязано на кубчета)

Начин на приготвяне:

• Накиснете желатина в студена вода.

• Поставете яйцата, захарта, портокаловия сок, настърганата кора и ванилията в съд. Потопете го във водна баня бъркайте докато крема се сгъсти.

• Излейте излишната вода от съда с накиснатия желатин и го прибавете към останалата смес.

• Използвайки миксер бавно добавете кубчетата масло.

• Прецедете през едра цедка крема и го нанесете равномерно върху платката.

• Оставете в хладилник да изстине .

• Отстранете формата и украсете външната част по ваш избор.

• Оставете в хладилник да изстине.