Успешно разделени сиамски близначки отпразнуваха 18-ия си рожден ден
Успешно разделени сиамски близначки отпразнуваха 18-ия си рожден ден / Thinkstock/Getty Images

Сиамски близначки от Тексас, прекарали свързани първите десет месеца от живота си, отпразнуваха 18-ия си рожден ден в Хюстън, предаде Асошиейтед прес.

Емили и Кейтлин Коупланд се раждат с общ черен дроб. Майка им Кристъл и до ден днешен си спомня деня, когато научава, че е бременна със сиамски близнаци. "По онова време информацията в Google по въпроса те насочваше към циркови представления и мъртви бебета", споделя тя. В края на 1996 година освен това хирургията и методите за получаване на медицински изображения не могат да се сравняват със съвременните.

Феноменът се случва веднъж на 200 000 живи раждания. Между 40 и 60 процента от сиамските близнаци са мъртвородени, а около 35 процента преживяват само ден.

Шанс за Емили и Кейтлин се оказва фактът, че са родени с общ черен дроб, а не с общо сърце, което би било фатално. Лекарите изчакват сиамските близначки до станат на 10 месеца и тогава правят операция, довела до успешното им разделяне и дала им възможност да водят нормален живот.

"Мисля, че за всеки млад човек е вълнуващо да отпразнува 18-ия си рожден ден, но в случая на Емили и Кейтлин това е истинска благословия, имайки предвид какво можеше да се случи", казва майка им Кристъл.

Източник: БТА