Употребата на наркотици е въпрос и на музикален вкус
Употребата на наркотици е въпрос и на музикален вкус / netinfo

Над една четвърт от музикалните фенове във Великобритания са пробвали канабис. Това сочат резултатите от проучване на експерти от Университета в Лечестър.

Изследователите са си поставили за цел да открият какво разкрива музикалния вкус за живота на хората. Те са установили, че феновете на всички стилове музика са вземали дрога, но начело на класацията са тези, които слушат електронно. Почитателите на блуса са тези, на които почти винаги им налагат глоби при шофиране. В проучването са участвали 2500 души. Те са отговаряли на въпроси за начина си на живот, политическите си предпочитания, образованието, работата и свободното си време.

Феновете на мюзикълите се оказват най-уравновесените. Те са в дъното на класацията с вземащите наркотици и извършващите престъпления. Освен това те пият по-малко от останалите и са сред хората, които са най-склонни да работят с благотворителни цели. Последователите на хип-хопа и поп-музиката са тези, които са имали много сексуални партньори за последните 5 години и са сред най-пристрастените към наркотиците.

“Стана ясно, че поведението няма нищо общо с етническия ти произход. То е свързано с музикалния вкус”, твърдят авторите на изследването. Същевременно то посочва, че хората, които имат защитен докторат или магистратура обичат повече опера, джаз, блус и класика.

Музикалният вкус разкрива и финансовото положение на феновете като тези, които слушат поп и класика, са по-заможни и склонни да си плащат сметките всеки месец в сравнение с рапърите и почитателите на клубната музика.