Една от основните пречки пред суданските бежанци, които се опитват да изградят нов живот в Уганда, е езиковата бариера. Някои от приблизително 40 000 души, пристигнали през последните месеци, имат ограничени познания по английски език, но те не са достатъчни, за да заемат работни места или да живеят лесно в угандийското общество, разказва Voice of America/VOA.ѝ

Група за помагане на жени в централна Уганда се опитва да промени това чрез основен урок по английски език за бивши професионални държавни служители и техните деца.

Това са арабскоговорящи бежанци от Судан, които отчаяно се нуждаят от изучаване на английски език, за да улеснят прехода си в Уганда.

Сред тях е Разан Абдулрахим Мохамед, инженер-химик по професия и майка на четири деца. След като е избягала от Судан през март, Мухаммад е загубила връзка със съпруга си.

"Искам да се усъвършенствам, да мога да кандидатствам за всякаква работа, за да мога да се грижа за децата си", казва Мухаммад.

Всеки от 50-те ученици в класа има нужда от поне три месеца, за да научи езика. Асмахан Ахмед трябва да смесва арабски и английски език, за да могат учениците ѝ да го разбират лесно.

С малко учебни средства бившият строителен инженер преподава урок за основните английски звуци.

Повечето от бежанците, казва тя, са научили само малко английски в училище, преди да пристигнат в Уганда.

"Беше ни трудно да общуваме и да го използваме за социални цели. И ние откриваме тази трудност  да се изразим, какво знаем, какво искаме, от какво се нуждаем", казва Асмахан Ахмед.

Даула Хюсеин Хасан е разселена за първи път от Судан през 2011 г. по време на граждански конфликт.

Тя търси убежище в Южен Судан, но конфликтът в тази страна я принуждава да отиде в Уганда през 2014 г.

Сега тя е изпълнителен директор на организацията за помощ за жените -  Кандаакиати- работи за подобряване на живота на тези новопристигнали судански бежанци.

Хасан отбелязва, че трудностите с английския език са довели до разочарование на много бежанци, независимо от тяхното образование и квалификация.

"Те се нуждаят от истинска помощ, за да се закрепят да живеят в тази общност и да почувстват достойнството си. Защото, ако аз самият съм лекар, не изразявам пред колегата си как се чувствам, как съм болен. Заради езиковата бариера се появява срамът. И много... се оказва, че си унизен", казва Даула Хюсеин Хасан, член на организацията Кандаакиат.

От началото на юни Уганда е регистрирала над 39 000 бежанци от Судан, като 70 % от тях са жени и деца.

Пол Збигнев Диме, старши служител по въпросите на закрилата към Агенцията на ООН за бежанците в Уганда, работи с угандийското правителство, за да бъдат лицензирани и сертифицирани лекари и професори бежанци.

"Досега успяхме да профилираме повечето от работниците, на ниво Кириандонго (бежанско селище), на ниво Кампала. И в момента водим тези дискусии и работим с Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието и спорта, за да могат те да упражняват дейност тук, в Уганда", казва Диме.

асан се надява, че с повече помощ и разширяването на организацията, повече бежанци ще научат английски език и това ще ги подготви за това, което сега изглежда като несигурно бъдеще.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA