Учените не се отказват: Търсят еликсир на младостта
Учените не се отказват: Търсят еликсир на младостта / ThinkStock/Getty Images

Учени търсят начини да предотвратят дегенеративни болести, свързани със стареенето, за да увеличат продължителността на живота, предаде АФП.

"Нови постижения позволяват да се опознаят по-добре свързани със стареенето молекулярни процеси, а това открива възможности за забавянето им", заяви експертът по медицина Луиджи Фонтана от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Японски учени са все по-близо до ключа към вечната младост

Изследванията му са свързани с ефекта срещу стареенето в резултат на намаления брой погълнати калории. "Стареенето е свързано с натрупване на увредени клетки вследствие на нарушен метаболизъм", поясни ученият.

"В зависимост от генетичното предразположение се натрупват повече или по-малко подобни клетки в организма. Изследванията ни с животни показаха, че тези увреждания могат да бъдат забавени или предотвратени. Можем да манипулираме гени и да създадем трансгенни мишки, чиято продължителност на живота е с 60% по-голяма от обикновено. По същия начин продължителността на живота на червея C. elegans може да бъде увеличена два пъти", допълни той.

Проф. Фонтана отбеляза, че ефектът, който се наблюдава върху гените на животните, е същият при хората.

Учените подготвят клиничен тест, при който доброволци да гладуват две седмици. "Опитваме се да покажем, че гладуването две седмици на всеки пет години активира генетични процеси, които позволяват на организма да се прочисти", допълни той. "Клетките започват да изгарят натрупаните "отпадъци", за да произведат енергия", посочва още професорът.

Други учени работят над лекарства, които коригират нарушения метаболизъм и имат същия ефект, без да е нужно гладуване. Обект на изследвания са също теломерите, окончанията на хромозомите.

"Около 15 механизма са свързани със стареенето", каза Нобеловият лауреат за физиология или медицина за 2009 г. Каръл Грайдър. "Много дължащи се на напредналата възраст болести са свързани с клетъчното делене и скъсяването на теломерите играе роля. Възможно е да се промени този процес, за да се съхранят теломерите и да се избегнат или забавят болести, свързани със стареенето", твърди още Грайдър.

Генетичен тест показва дали ще доживеете 100 години

Ескпертът по фармакология Махтаб Джафари от Калифорнийския университет в Ървайн пък изследва ефекта от канелата и екстракта от растението златен корен Rhodiola rosea, което вирее в Арктика и високите планински райони и е било познато на викингите, върху продължителността на живота.

С помощта на екстракт от златен корен Джафари удължила живота на мухи дрозофили с 25%, докато канелата увеличила продължителността на живота им с 30%. Учени планират клинични опити с хора на около 80-годишна възраст, за да установят дали въпросните растения намаляват ефекта от увреждането на клетките или обръщат този процес в обратна посока.

Източник: БТА