Учени разгадаха танца на пуканките
Учени разгадаха танца на пуканките / Thinkstock/Getty Images

Двама млади френски учени разгадаха танца на пуканките, които подскачат, пръскат се и издават характерен звук, съобщи АФП. Пуканките са прекрасно образователно средство. "Те позволяват да се правят прости експерименти, които демонстрират физически понятия като температура, налягане, еластичност", обясниха интереса си към тях Еманюел и Александър Пономаренко.

Когато царевичните зърна бъдат загряти, част от водата в тях се преобразува в пара. Налягането се увеличава и достига 10 бара. От натиска херметичната обвивка се пука.

"Установихме, че това става при температура 180 градуса Целзий независимо от размера и формата на зърното", казва Емануел Виро. При контакта с околния въздух, който е с налягане 1 бар, налягането рязко спада. Тогава скорбялата в зърното започва да се разширява и се трансформира в "мус с няколко "крачета". "Крачето", което е в контакт с топлоизточника, се свива и отпуска като ресор. Така се получава скокът, който може да е от няколко милиметра до няколко сантиметра.

Динамиката на пуканките е двойна. Зърното се разпуква като при растенията, които разпръскват своите зърна. Скокът е като при мускулестите животни. Типичният звук идва от резонирането на въздуха в зърното. Той е същият като при отваряне на бутилка шампанско.

Източник: БТА