/ Istock
Международен екип от учени под ръководството на университета на Аделаида, Австралия, е успял да произведе екологичен (зелен) водород чрез електролиза на морска вода, без предварителното й пречистване от микроорганизми и без добавянето на химикали, съобщи Синхуа. 

Чжън Яо, един от авторите на изследването, отбелязва, че е постигната производителност, сравнима с тази на конвенционалната технология.

Чистият водород се произвежда чрез разделяне на водата на кислород и водород - процес, известен като електролиза. Съществуващите технологии обаче изискват висока степен на пречистване на водата като изходна суровина, което налага използването на химически добавки, например алкали.
   
Новото изследване, в което са участвали също учени от Китай и САЩ, показва че електролиза може да се постигне с морска вода без предварително пречистване и без добавянето на химикали.

"Използвахме морска вода като изходна суровина, без да е необходимо да използваме каквито и да било процеси на предварителна обработка като обезсоляване чрез обратна осмоза, пречистване или алкализиране", обясняват изследователите. 

Нарастващото търсене на водород, който частично или напълно да замени енергията от изкопаеми горива, значително ще повиши недостига на все по-ограничените сладководни ресурси.
   
"Нашата работа предоставя решение за директно използване на морска вода без системи за предварителна обработка и добавяне на алкали, което показва сходна производителност с тази на съществуващите технологии", допълват учените. 
   
Водородът масово е смятан за идеалното гориво на бъдещето с нулеви емисии.
Елена Христова/БТА