Учени от Аляска научиха катеричките да спят зимен сън
Учени от Аляска научиха катеричките да спят зимен сън / снимка: Sofia Photo Agency

Учените от Аляска откриха как да карат катеричките да спят зимен сън, което може да се използва за опазване на мозъчните функции при хора, претърпели удар или проблеми със сърцето, съобщава АФП.

Техниката обаче работи само върху катерички, които са били събудени от изследователите по време на зимния си сън, посочва изследването в The Journal of Neuroscience.

Изследователите от университета Феърбанкс в Аляска са успели да събудят арктически катерички с помощта на вещество, подобно на кофеин. Друго вещество ги е карало по различно време на годината да заспиват, като е стимулирало части от мозъка, които подтикват молекулата на аденозина да се свързва с рецепторите.

Аденозинът забавя нервната дейност, а животните, които спят зимен сън, имат понижена телесна температура и приемат по-малко кислород, без да получават мозъчни травми.

Целта на изследванията е да се постигне същият ефект при хора, за да се предотвратят уврежданията при внезапно спиране на дишането или при сърдечни проблеми, или удар, допълва БГНЕС.

Големият въпрос пред изследователите е какво кара мозъкa да става "възприемчив" към аденозина, за да може да се стигне до ефекта на зимни сън.

Следващата стъпка ще бъде изпробване на процеса върху плъхове, чиято система е по-близка до човешката.