грах
грах / Thinkstock/Getty Images
Геномът на граха за пръв път бе дешифриран от 8 изследователски екипа под ръководството на Френския национален институт за агрономически изследвания, предаде Франс прес.

Грахът е особен вид растение за генетиците в целия свят, защото бащата на съвременната генетика, монахът Грегор Мендел е ползвал именно грах, за да дефинира първите закони на наследствеността през 1865 г. "За да извършим цялостно секвениране на генома, трябваше да разчетем няколо милиарда къси ДНК секвенции", отбеляза Джудит Бърстин от института. Тя е сред ръководителите на изследването заедно с Джонатан Креплак от същия институт и Мохамед Амин Мадуи от Френския комисариат по атомна енергия.

Пет храни, които понижават холестерола (ВИДЕО)

Първото дешифриране на генома на растение бе извършено през 2000-ата г., а геномът на пшеницата бе дешифриран през 2018 г. "Дешифрирането на генома на граха обаче отне повече време, защото става въпрос за голям комплексен геном с множество къси секвенции, които се повтарят", поясни Бърстин.

В изследването са участвали по два екипа от Франция, Чехия и Австралия, по един от САЩ и Канада, както и новозеландски учен.
 
БТА