Високите нива на холестерола не трябва да се подценяват, тъй като увеличават многократно риска от атеросклероза, исхемична болест на сърцето, инфаркти и инсулти. Но високият холестерол е нещо, с което можете да се справите. Ето някои храни, които понижават нивото на холестерола в организма:

Куркума

Билката има много лечебни свойства, дължащи се на нейната биоактивна съставка - куркумин. Приемът на куркума, добавена към храната или на куркумин, като хранителна добавка, могат успешно да намалят лошия холестерол в кръвта и да повишат добрия холестерол .

Куркума
iStock/Getty Images

Чесън

Редица изследвания сочат, че чесънът помага за понижаване нивата на холестерола. Той спира образуването на атеросклеротични плаки, които са главна причина за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Зеленчукът с най-специфична миризма понижава холестерола

Ядки

Ядки имат силното свойство да понижават холестерола, тъй като са богати на полинаситените мастни киселини. Например орехите са едни от малкото добри растителни източници на омега 3 мастни киселини, които имат важно значение за поддържане на плазмените липиди в норма. Смята се, че омега 3 киселините предотвратяват развитието на атеросклероза.

ядки
ThinkStock/Getty Images


Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни пречат на абсорбцията на липидите в червата от една страна, а от друга помагат за елиминирането им от организма. Ако храната ви е богата на зеленчуци, соя, бобови култури, ядки и пълнозърнест хляб, ще намалите нивата на липиди в кръвта си.

Сиренето и кашкавалът свалят „лошия холестерол“

Бобови храни

Проучванията доказват, че бобовите храни-боб, фасул, грах, леща, нахут и бакла, действат много добре за поддържане на кръвната захар и кръвното налягане в норма, за понижаване на холестерола и подобряване на чревното здраве.

И още:

Опасен ли е холестеролът?

Пет причини да ядем лимони всеки ден (ВИДЕО)


Фибрите борят холестерола

Лекарите: Как се сваля холестеролът?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
Габриел Генов