Лекарите: Как се сваля холестеролът?
Лекарите: Как се сваля холестеролът? / netinfo

Холестеролът може да се оптимизира и без лекарства, потвърдиха важни клинични изследвания, проведени в Канада

Потърсихме мнението и на специалист. Обърнахме се към д-р Анастас Стойков, кардиолог-интернист, с когото разговаряхме за възможността за сваляне на холестерола и триглицеридите по естествен път.

Д-р Анастас Стойков e специалист кардиолог с над 25-годишна практика. Преподава Вътрешни болести и Кардиология в Медицински университет, София

Здравейте, д-р Стойков! Възможно ли е холестеролът да се свали по естествен начин?

Ако имате предвид без лекарства - да, възможно е. И холестеролът, и триглицеридите се повлияват положително от омега-3 продукти. В много от случаите на леко до умерено нарушение „лошият" и „добрият " холестерол влизат в нормата. При по-тежки случаи е редно да се вземат и лекарства (статини, фибрати и др.).

По един и същ начин ли действат всички омега-3 продукти?

Не, действието им зависи от много неща. С много независими проучвания например е доказано, че лененото семе въздейства върху холестерола, само ако се приема като сурово семе или прясно смляно брашно. Под формата на ленено масло то няма ясно изразен ефект.

По-добри резултати дава рибеното масло, което обаче има един много важен недостатък - омега-3 мастните киселини в него са под формата на триглицериди. Триглицеридите по-бавно се усвояват от организма и в крайна сметка човек получава необходимия ефект „със закъснение".

Засега в световната медицина е известен само един омега-3 продукт - масло от антарктически скариди (крил), чийто ефект е безусловен. Изследванията са категорични, че от всички омега-3 хранителни добавки той дава най-добрите резултати в борбата с холестерола. При прием само на 2 капсули дневно за 3 месеца „лошият" холестерол намалява с 32 %, а „добрият" се покачва с 44 %. Този продукт е екологично чист, без ГМО. Ефектът на маслото от крил се дължи на отличното му усвояване от организма. Омега-3 мастните киселини в него са в същата форма, както в човешкия организъм - като фосфолипиди.

У нас вече има продукт, съдържащ 100 % масло от крил, който се казва Visilife Health (Висилайф Хелт). Предлага се и друг много интересен продукт - Visilife Omega (Висилайф Омега), който е с двойна омега-3 формула, включваща рибено масло и масло от крил. При него маслото от крил играе ролята на катализатор, който подобрява и ускорява ефективността на рибеното масло.

В такъв случай кой продукт е по-добър?

Тук не можем да говорим за степенуване „по-" и „най-". Поради изключителната сила на Visilife Health моята препоръка е пациентите да започнат първо с него, за да постигнат по-бързо понижаване на нивата на холестерола и триглицеридите. След месец-два, когато стойностите вече са влезли в „здравословните норми", е добре да продължат с Visilife Omega. Приемът на Visilife Omega ще спомогне за поддържане на резултатите и ще се избегне рискът холестеролът и триглицеридите отново да се покачат. Тази схема осигурява на пациентите природен и ефективен начин за справяне с този иначе сериозен здравословен проблем и постигане на оптимален баланс.

Повече за Visilife Health - 100% масло от крил

Повече за Visilife Omega - усилена омега-3 формула