/ iStock/Getty Images
Учени от Бристолския университет изследваха топенето на антарктическия ледник "Пайн айлънд", чийто загуби на лед вероятно имат значителен принос за повишаване на морското ниво, съобщи Физ.орг. Оказа се, че скоростта на топенето му се е променила.

Било установено, че свързаните с изтъняването му процеси са по-сложни, отколкото се предполагаше досега. Специалистите заключили, че понастоящем скоростта на топене е най-висока по дължината на бавно придвижващите се краища на "Пайн айлънд", докато в ствола на ледника е намаляла пет пъти от 2007 г.

Ледниците в Аляска отстъпват с рекордни темпове

Направените въз основа на модели различни прогнози са противоречиви. Някои модели сочат, че загубата на лед може рязко да се увеличи през следващите няколко десетилетия, докато други навеждат на мисълта за по-бавен процес.

"Пайн айлънд" е смятан за най-опасния ледник, защото се топи по-бързо от останалите ледници. По мнението на специалистите, този процес е необратим.

Част от ледник на Мон Блан се срути (ВИДЕО)

Новото изследване разкри, че е малко вероятно да се стигне до бързо преместване на линията на заземяване, където ниската част от ледника се отделя от морското дъно.

Ледникът обаче ще продължи да губи от масата си със скорост, която е малко по-голяма от сегашната.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на DarikNews.bg във Facebook тук
БТА