Знаете ли къде се намира най-старият ресторант в света? Основан е в Мадрид през далечната 1725 година и съществува и до днес. А Хемингуей толкова го харесвал, че дори пише за него в две от произведенията си.
 
Площадът "Пласа Майор" в Мадрид е на близо 400 години. Навремето е бил арена на кървави кориди и показни процесии на испанската инквизиция, а днес площадът е любимо място за срещи. Там животът кипи, пълно е с кафенета, ресторанти и магазинчета за сувенири. Но малко туристи знаят, че там се намира най-старият ресторант в света.
 
Почти всичко около "Пласа Майор" е реставрирано. Калдъръмените улички са на стотици години. Именно там се намира най-старият ресторант в света "Собрино де Ботин", което в превод означава "племенникът на Ботин". Френското семейство Ботин са първите собственици, тяхна е била страноприемницата на това място.
 
Луксозен ресторант в Сингапур предлага меню за 2 милиона долара

През 1930 година ресторанта поема семейство Гонзалез и вече трето поколение мястото е в техни ръце. Много от нещата в интериора на ресторанта са старинни оригинали, а други носят индивидуалния почерк на собствениците.
 
През 1986 година ресторантът влиза в "Книгата на Гинес" като най-стария ресторант в света. "Критериите бяха ресторантът винаги да е носил същото име, да не се е местил другаде и да не е бил временно затварян. "Собрино де Ботин" отговаря на всички условия", казва собственикът Антонио Гонзелез.
 
Какво предлага менюто на градовете в бъдеще?

Заведението, което отваря всеки ден в 13 часа, е прочуто с отличната си испанска кухня, а специалитетът му е печено прасенце. Ястието се приготвя в оригинална пещ от 1725 година, а в нея се пекат и останалите ястия. Под кухнята се намира трапезария от 1580 година, която е дори по-стара от самия ресторант.
 
В ресторанта редовно ходел американският писател Ърнест Хемингуей. Заведението толкова му харесвало, че го споменал в две произведения - "И изгрява слънце" и "Смърт следобед".
Deutsche Welle