/ iStock/Getty Images
Португалската гастрономия обикновено остава незабелязана, но наистина е невероятна по разнообразие и вкусове. Ако обаче посетите западната част на полуострова, можете да се насладите на изискани ястия, особено приготвени от прясна риба, обяснява ""Food&Sercice Magazine".

Ето някои от най-типичните ястия от португалската кухня:

Типично португалско сирене

Ако Португалия може да се похвали с нещо в гастрономията това е вкусното сирене, или по-скоро над 12-те сирена със защитено наименование за произход, поради което повечето ресторанти ги сервират като предястие. Някои от тези сирена са:Кейжу дъ асейто, кейжу Теринчу, Кейжу Сера дъ Щтрела, Кейжу Кащелу Бранку….
Истината е, че можете да намерите десеки видове и може да се посвети цяла публикация на този толкова типичен продукт.

Треска на скара

Друго ястие, с което португалците със сигурност могат да се похвалят, е изисканата риба треска, която можете да намерите във всеки ресторант, който посещавате. Това е ястие, което се приготвя по различни начини: на скара, варено, със сметана, салата и т.н. Това, в което сме сигурни, е, че няма да ви липсват опции. Твърдят, че португалците имат по една рецепта за треска за всеки ден от годината.

Португалия храна
iStock/Getty Images

Сардини

Сардините също са с много добро качество и се ядат дори в най-затънтеното ъгълче на страната. Ако сте близо до река Тежу, може да е идеалният вариант да се насладите на сардини, придружени от миди, които се приготвят с чаша бяло вино, чесън, кориандър и зехтин.

Зелен бульон

Това е една от най-традиционните супи в Северна Португалия, която можете да намерите и ако посетите областта Галисия в Испания. Това ястие е почти толкова известно като треската и типично за ранните часове на новогодишната нощ.

„Франсезиня“ или нека го наречем „португалски бургер“

Това ястие е многослоен сандвич, пълнен с месо, шунка, яйце и бекон, гарниран със сирене и пикантен сос. Типичен за леки закуски и като облекчение от махмурлук и ще го намерите най-лесно ако пътувате до Порто.

Оризов бульон

Това ястие, въпреки че е много подобно на испанската „паеля“, си струва да поръчате, ако посетите Португалия. Приготвя се с бели и черни миди, сепии, скариди, миди, коклета, бяло вино, натурален домат и различни подправки, като магданоз или дафинов лист. Въпреки че това са типичните съставки, със сигурност можете да го намерите по много различни начини, както се случва с всяко ястие.

Португалия храна
iStock/Getty Images

„Фейжоадаш“ за нас изглежда твърде позната бобена яхния

Това е ястие от боб, приготвен с моркови, домати, зеле, чорисо и хляб. И ако за всеки случай тези съставки не са достатъчни, обикновено се придружава от ориз.

„Алейраш де мариндела“

Това са основно пушени колбаси, пълнени с пилешко месо, свинско, зехтин, хляб, чесън, сол и червен пипер. Друго ястие, силно като „франсезиня“.

Като любопитство към това традиционно ястие подчертаваме, че трябва да се върнем към 15 век, за да знаем произхода му. По това време в него никога не е имало свинско месо, което е изобретение на евреите, за да останат незабелязани сред християните, но в крайна сметка се е сляло с португалската традиция.

И това са само някои от многото ястия, на които можете да се насладите, ако пътувате до Португалия, но едно е да ги прочетете, съвсем друго – да ги опитате.
БГНЕС