Том Ханкс
Том Ханкс / Gulliver/Getty Images
Двукратният носител на „Оскар“ Том Ханкс е избран за главен оратор на церемонията по дипломирането на випуск 2023 в Харвард на 25 май, съобщиха от университета от Бръшляновата лига във вторник, предаде АП.

Президентът на Харвард Лорънс Бакоу нарече Ханкс „истински майстор в своя занаят“. „В допълнение към брилянтния си актьорски талант Том демонстрира вродена емпатия и дълбоко разбиране на човешката душевност“, се казва в изявлението на Бакоу. „Той е допринесъл много за националната ни култура и е разширил способността ни да оценяваме исторически факти и сюжети, които досега не са били проучвани“, добави президентът на Харвард.

Сред последните оратори на церемонията в Харвард бяха бившият министър-председател на Нова Зеландия Джасинда Ардърн, покойният активист за граждански права Джон Люис и режисьорът Стивън Спилбърг.

66-годишният Ханкс е участвал в почти 100 филма. Номиниран е за „Оскар“ шест пъти, като през 1993 г. печели наградата за най-добър актьор за „Филаделфия“, а през следващата година - за „Форест Гъмп“.
 

 
Христо Кьосев/БТА