/ iStock/Getty Images
Фалшив зъб с цианкалий или кутия цигари със скрит фотоапарат - джаджите, използвани от руските тайни служби отиват на търг в Бевърли хилс в края на седмицата, предаде Франс прес.

Тези технически устройства сякаш са взети от филмите за Джеймс Бонд. Както показват лотовете, предлагани от тръжната къща "Джулиънс окшънс" миниатюрните фотокамери били любимите джаджи на шпионите от КГБ по време на Студената война. Те били вмъквани къде ли не - в дрехите, в дамските чанти, в катарамите, в четките за обувки или във вратовръзките.

Друга класика в инструментариума на тайния агент са били микрофоните, които били замаскирани в пепелници, химикалки или в порцеланови чинии.

От аукционната къща споделят, че техниците, измайсторили джаджите, са били истински пионери в областта на миниатюризацията.
По-голямата част от предметите ще търсят купувач на 13 февруари в Бевърли хилс и онлайн.Те са принадлежали на истински шпиони и са пристигнали в САЩ след разпадането на СССР.



Сред звездните лотове фигурира и копие на "българския чадър", използван за убийството на българския дисидент Георги Марков в Лондон през 1978 г. Той е оценен на 3000-5000 долара.

Зъбът, съдържащ цианкалий и предназначен за самоубийството на заловен агент, е с първоначална оценка 800-1200 долара.
БТА