Тази вечер избират победителя на „Евровизия”, България още е в играта
Тази вечер избират победителя на „Евровизия”, България още е в играта / Снимки: eurovision.tv

Тази вечер в Белград ще бъде избран победителят в „Евровизия”. Нашата песен „DJ, take me away” не успя да се класира за финала на конкурса. 25 държави ще се представят на него. За първи път зрителите ще видят представителите на Великобритания, Франция, Испания, Германия и Сърбия. Миналата година за номер 1 на „Евровизия” беше избрана песента на Мария Шерифович „Молитва”.

Въпреки че Deep Zone, Балтазар и Йоана не успяха да стигнат до финала на „Евровизия”, на него може да се каже, че ще има българско участие. Плевенчанката Люси Дяковска, която е част от “No angels”, се състезава на „Евровизия” за Германия. Филип Киркоров пък е автор и продуцент на украинската песен „Shady lady” на Ани Лорак. Украинката, която беше обявена за една от най-красивите изпълнителки на „Евровизия”, е сред фаворитите за спечелването на конкурса.

Песента на Португалия също има реални шансове за победа, смятат специалисти. Според журналистически прогнози на трето място ще се класира Сърбия. В действителност шансовете на Сърбия да бъде отново № 1 са минимални.

В международния пресцентър в Белград залаганията за това кой ще спечели „Евровизия” продължават. Именно Украйна, Португалия и Сърбия непрекъснато си сменят местата от първо до трето. Четвъртото и петото място са съответно за Швеция и Гърция. В дъното на класацията остават Финладния, Дания, Латвия, Хърватия, Великобритания. Германия също изпада от ТОП 10. Песента на “No angels”, където е и българката Люси Дяковска, е сред най-малко харесваните на „Евровизия”.

Русия също най-вероятно ще се размине с престижно място в крайното класиране. Дима Билан участва за втори път в „Евровизия”. През 2006 година той стигна до второто място, което е едно от най-добрите постижения за Русия на конкурса. Въпреки че тя е участвала досега 12 пъти, нито веднъж не е печелила.

Около половин милиард души се очаква да гледат финала на „Евровизия”. В „Белград Арена”, най-голямата зала на Балканите, ще има поне около 20 000 души. Всички билети за шоуто вече са продадени. На черно могат да се намерят за около 400-500 евро. Специален гост на финала на „Евровизия” ще бъде световноизвестният музикант Горан Брегович.

15 минути ще имат зрителите, за да гласуват, чрез телефонно обаждане или sms, за песента, която искат да спечели конкурса. По регламент те не могат да подкрепят песента на собствената си държава.