Хенри осми
Хенри осми / iStock/Getty Images
Сред всички съпруги на Хенри VIII Ан дьо Клев е единствената, която успява да се измъкне от неуспешния брак без загуба, разказваYandex.

Хенри VIII бил изобретателен да се отърве от съпругите, но Ан била първата, която имала късмета да остане жива. По време на развода тя не само запазила главата си, но и получи много предимства.

От правна гледна точка това не било развод. Бракът на Хенри и Ан е анулиран, тъй като никога не е съществувал. Просто, случайно, те слагат подпис на грешното място, това е всичко. И всъщност, никога не са били женени.

След като бяха уредени всички законови формалности, Ан дьо Клев получава 4000 лири годишен доход, замъкът Хевър, който преди това принадлежал на семейството на Ан Болейн, няколко други имения, между другото, преди това също принадлежали на Болейн. Това е наследено от една съпруга на друга.
Но най-важното е, че Ан получава статут на „любимата сестра на краля“. В процеса на развод тя с такова спокойствие, предпазливост и благодарност се съгласи на всички условия на краля, че той остава впечатлен до края на живота си - оказва се, че е възможно.

И да не си помислите, че Хенри е някакво чудовище! Кой е виновен, че Катрин Арагонска го изнервя в продължение на 10 години и не му дава развод, Болейн се оказа кучка, , а Джейн сама си умира, той няма нищо общо с това.

Белият и пухкавичък Хенри, вече в този момент влюбен в свежата и млада Катрин Хауърд, е искрено благодарен на Ана, че така сладко се съгласи с всички условия и дори му остава благодарна.

Това, че Ан беше грозна и глупава, разбира се, е пълна глупост. След като бързо усвоява английски, Ан научава маниерите на английския двор, научава се да се облича по последна мода, да играе карти и да танцува. Хенри с радост я кани на тържества и празници в двора, като се забавлява приятно в компанията на бившата си съпруга.

Не всичко обаче беше толкова безоблачно в живота на Ан. Минават години, тя цъфти, но така и не се омъжва. И кой би рискувал свободата, просперитета и независимостта, които Ан притежава? Но има и други причини.

Формално, след развода си с Хенри, Ана получава разрешение да се ожени повторно по свой избор.

Кръгът от мъже, за които Ана може да се омъжи обаче, е много малък. Ревнивият и отмъстителен Хенри VIII никога не би простил на „любимата си сестра“ да уреди лично щастие с някой от мъжете. Това би означавало незабавен позор или екзекуция. Разумната Ан прекрасно разбира, че след като се омъжи, ще загуби не само финансово благополучие, но много вероятно, и главата си.
БГНЕС