/ iStock/Getty Images
Родителите по света винаги казват на децата си, че закуската е най-важното хранене за деня. Скоро към тях може да се присъединят и треньорите по баскетбол, писа електронното издание "МедикалЕкспрес".

Учени от университета на Канзас публикуваха резултати от проучване, които показват, че сутрешната закуска подобрява резултатността при стрелба в коша при баскетболистите, и то значително.

Димитрие Чабаркапа от Нови Сад, Сърбия пристига в САЩ, за да играе баскетбол в университета "Джеймс Мадисън". Със съотборниците си на ранните тренировки през деня често обсъждат дали сутрешната закуска помага на добрата игра. Той е убеден, че закуската има значение, докато другите спорят, че няма никакво значение. Вече като докторант по физиология в университета на Канзас той решава да изследва научно този въпрос.

Заедно с колегите си Чабаркапа започват наблюдение върху 18 млади надежди в баскетбола, част от които играят професионално, други са в колежански отбори. Разделят ги на две групи, едната от които закусва сутрин преди тренировки за стрелба, докато другата не приема никаква храна преди тренировки. След седмица групите се разменят и тестовете се повтарят. Резултатите показали статистически значимо подобрение в процента резултатност при закусващите.

"Ако кажеш на треньор, че може да подобри с 6 процента резултатността, всеки би се поинтересувал как да го направи. Да се закусва е много лесен начин за постигане на тази цел. Дори леко подобрение в постиженията може да повлияе върху крайния резултат от играта", казва Чабаркапа.
БТА