Спасяват елените карибу в Британска Колумбия
Спасяват елените карибу в Британска Колумбия / netinfo

Спешни мерки за спасяването на опасно намалялата популация от елени карибу обяви правителството на канадската провинция Британска Колумбия.

Върху 400 000 хектара гори се въвежда забрана за сеч и прокарване на пътища, ограничава се силно възможността за използване на снегоходи, твърдо ще бъде контролирана популацията на вълци и когуари, а в малобройните еленови стада ще бъдат докарани животни от други райони на страната, съобщи БГНЕС. Една от причините за намаляването на популацията е масовото изсичане на горите, защото планинските карибу могат да си търсят прехраната само в многогодишни гори, особено през зимата.

В рамките на планираната за следващите 3 години програма за възстановяването на 12 еленови стада правителството на провинцията смята да изразходва 3 млн. долара. Това обаче е само първата стъпка. Министърът на селското стопанство и земята в Британска Колумбия Пат Бел подчерта, че "за възстановяването на числеността на стадата до предишните им размери ще са нужни няколко поколения".