Смелчак ще бъде заровен жив за три дни под тасманийска улица (СНИМКИ)

/ Gulliver/Getty Images
Австралийски пърформанс артист ще бъде заровен жив в контейнер под градска улица в столицата на Тасмания в продължение на три дни, предава ДПА.
 
73-годишният Майк Пар възнамерява по този начин да припомни на жителите на град Хоубарт за геноцида, извършен от британците при завладяването на острова. Пърформансът ще бъде направен в рамките на годишния фестивал "Дарк Мофо".
 


Пар ще бъде спуснат в контейнер под улица "Макуори" на 14 юни. В него ще има легло, вода, стол за медитация, моливи и дъска за рисуване. Засега не е ясно дали артистът ще има осветление и достъп до чист въздух.
 


Контейнерът, който е с дължина 4,5 м, ще бъде заровен под асфалта и улицата ще продължи да функционира по време на пърформанса. Пътни знаци ще указват, че Пар се намира под краката на преминаващите пешеходци.
 


С протестното си заравяне австралиецът държи да припомни на новите поколения жестокостите, на които е било подложено туземното тасманийско население след пристигането по тези места на 75 000 английски и ирландски затворници.
БТА