/ iStock/Getty Images
Новогодишните фойерверки над пристанището на Сидни ще има, но ще продължат едва няколко минути и зрители на място ще бъдат само хората с резервации в ресторантите, баровете и хотелите в района, за да бъде ограничено разпространението на Ковид-19, съобщи Ройтерс.

Най-добрите места за наблюдение на пристанището, където обикновено се събират хиляди посрещащи Нова година, за да гледат 12-минутните фойерверки, ще бъдат само за здравни работници и пожарникари на първа линия в борбата с Ковид-19.

Макар и в Австралия от седмици ежедневните нови случаи на заразени с новия коронавирус да са под 10, премиерът на щата Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян каза, че в районите, където по традиция се събират хиляди хора, достъпът ще бъде ограничен.



"Новогодишният празник ще е символ на надежда и оптимизъм за следващата година" - каза Бараждиклян пред репортери в Сидни. - Ако нямате резервация за ресторант или бар, не очаквате да отидете на място".

Случаите на заразени с новия коронавирус в Австралия са малко над 27 600, а починалите от Ковид-19 - 907. В епицентъра на епидемията в страната - щата Виктория, от 10 дена не са откривани нови случаи.
БТА