САЩ ще реставрират Вавилон
САЩ ще реставрират Вавилон / Sofia Photo Agency

САЩ ще отделят близо 700 000 долара за възстановяването на центъра на древна Месопотамия - Вавилон, след години на разрушения от Саддам Хюсеин, чуждестранните военни сили и иманярите, съобщи американското посолство в Ирак, цитирано от АФП.

Вавилон, смятан за чудото на древния свят и център на район, който учените смятат за люлката на цивилизацията, беше разрушен по време на американската инвазия в Ирак през 2003 г. По-късно иманяри разграбиха руините, намиращи се на 135 километра южно от Багдад.

Преди инвазията, бившият иракски диктатор Саддам Хюсеин направи аматьорски опити за възстановяването на Вавилон, използвайки нови тухли, носещи неговото име и построи кичозен дворец с изглед към Вавилон.

"Вавилон се нарежда сред богатия принос на Ирак към човечеството. Проектът "Бъдещето на Вавилон" отразява ангажимента на американския народ към опазването на историческото наследство на човечеството", се посочва в изявление на Държавния департамент на САЩ.

Силите на САЩ използваха Вавилон като военна база в продължение на пет месеца преди да го предадат на полския контингент, който напусна града през 2005 г. Британският музей посочва в свой доклад, че американските и полските военни машини и танкове са смазали 2 600-годишния паваж в града и са използвали археологически фрагменти за пълнене на чувалите с пясък, допълва БГНЕС.