/ iStock/Getty Images
Самотният слон, който живееше в ужасни условия в Пакистан и предизвика глобална подкрепа, пристигна в Камбоджа в търсене на по-добър живот, съобщи ДПА. Слонът Кааван пътува със специален товарен самолет.

"Приземиха се", съобщи за агенцията Мартин Бауер, говорител на организацията за защита на животните Фор Поус Интернешънъл със седалище във Виена, Австрия, ангажирана с операцията по преместването на животното. "Той беше спокоен по време на целия полет", увери Бауер.

След повече от 35 години в зоопарка в Исламабад, слонът ще бъде настанен в резерват в северната част на Камбоджа, където го очаква новопостроено за него съоръжение. След като се аклиматизира, Кааван ще може да се разхожда свободно в резервата, разположен върху площ от 12 000 хектара и да общува с трите слоници, които живеят там.

Пакистанци се сбогуваха със самотния си слон, заминава за чужбина (СНИМКА)

Пристигането на Кааван в Камбоджа е кулминацията на дългогодишните усилия на защитници на животните слонът да бъде освободен от зоопарка Маргазар, където живееше в изолация и лоши условия.



През септември Кааван - единственият представител на вида Азиатски слон в Пакистан, получи "зелена светлина" за преместване в нов дом в Камбоджа със съдебно решение. Депресираното животно, което остана само след смъртта на партньорката му през 2012 г., беше подложено на преглед от международен екип от ветеринари с цел да се установи дали физическото и емоционалното му състояние позволяват пътуването и нов живот с други слонове, след прекараните в мизерия и окови десетилетия

Спасителната операция бе финансирана частично от певицата Шер, която пътува до Пакистан, за да види слона, преди той да отпътува за Камбоджа.
БТА