Румънци съдят U.S. филмова компания за 30 милиона долара
Румънци съдят U.S. филмова компания за 30 милиона долара / netinfo

Двама румънци, които са заснети във филма "Борат", съдят компанията 20th Century Fox за 30 млн. долара, като твърдят, че те и съседите им са представени като престъпници и изнасилвачи.

Ищците твърдят, че на хората в село Глод било казано, че ще участват в документален филм за "крайната бедност" в района. Сега те искат да бъдат премонтирани всички сцени във филма с тяхно участие. Това е записано в предявения от тях съдебен иск, подаден в съд в Ню Йорк. Говорител на филмото студио обаче заяви, че "Борат" "никога не е бил представян като документален филм в Румъния". На селяните било платено като обикновени участници в игрален филм и те били заснети заедно с професионалните актьори, каза Грег Брилиънт.

"Селото беше използвано като сцена за измислено казахстанско село. Това беше очевидна сатира", добавя той. Николае Тодораке и Спиридон Чоребя са били сред селяните използвани като "екстри" във филма за Казахстан, в който Саша Барон Коен играе ролята на казахски журналист, който пътува из САЩ.

Първите сцени на филма, които представят родния град на журналиста и началните му години, са заснети в румънското село Глод. То се намира на около 137 км северозападно от столицата Букурещ. Двамата селяни твърдят, че са били представени във филма заедно с другите селяни като "изнасилвачи, проститутки, крадци, расисти, простаци, глупаци и идиоти". "Борат" е на първо място по печалби във Великобритания и на второ в САЩ. До момента филмът е спечелил от печалба на билети само в американските кина повече от 90 милинона долара след пускането си по екраните в началото на месеца.