/ iStock/Getty Images
Робот посреща посетителите на Алистратската пещера, намираща се в Северна Гърция между градовете Драма и Серес, съобщи Асошиейтед прес.

Роботът има бял корпус, черна глава и две светещи очи, движи се на колела. Името му е Персефона и е може би първият робот - екскурзовод в света. Освен това Персефона е и полиглот, може да дава информация на 33 езика и да води елементарен разговор на три езика. Роботът отговаря и на въпроси, но само на гръцки език.

От юли Персефона посреща посетителите на входа на пещерата и ги съпровожда през следващите 150 метра, след което работата й се поема от екскурзовод - човек. Името й е избрано, тъй като според гръцката митология в близост до пещерата богът на подземния свят Хадес отвлякъл красивата Персефона за своя жена със съгласието на баща й Зевс.

Идеята за използването на робот като екскурзовод принадлежи на научния директор на Алистратската пещера Никос Карталис, който някога гледал по телевизията как робот посреща посетителите в художествена галерия.

"След седемнайсет години получихме средства и се появи роботът", разказва Карталис пред Асошиейтед прес.

Конструктор на Персефона е Националната технологично-изследователска фондация на Гърция, а стойността му е 118 хиляди евро.
 
"Откакто използваме робота, имаме 70 процента ръст на посетителите спрямо миналата година", разказва Карталис. "Хората харесват идеята, особено децата, а онези, които ни посетят веднъж, се връщат да видят робота екскурзовод отново".

"За тях това е нещо невиждано - да могат да общуват с робот и да му задават въпроси. Много чуждестранни посетители не вярват, че Гърция може да създаде робот и да го използва като екскурзовод в пещера", допълва Карталис.

Роботът съпровожда туристите покрай красивите сталактити и сталагмити, достигащи височина от 15 метра, по коридор, дълъг почти километър.

"Това е една от най-красивите пещери не само в Гърция, но и в Европа," казва Карталис. "Тя има сталактити и сталагмити в много различни форми и цветове, дори в червено," допълва той.

Пещерата Алистрати е изследвана за първи път през 1974 г. и е открита за посетители през 1998 г., допълва АП.