/ ThinkStock/Getty Images
Робот, направен в домашни условия, разнася храна на самокарантинирани индонезийци, контактували с болни от новия коронавирус, предаде Ройтерс. Помощникът е разработен от ентусиасти от населеното място Тембок Геде, провинция Източна Ява, с помощта на местни учени.  Главата на робота е направена от тенджера за приготвяне на ориз. За конструирането му са използвани също тигани и стар телевизионен монитор. Той се контролира дистанционно, като животът на батерията му е около 12 часа. Наречен е "Делта" на доминиращия вариант на новия коронавирус.

Когато пристигне пред дома на карантинирания, роботът заявява: "Доставката е тук. Възстановявай се скоро".


"С разпространението на новия вариант Делта и увеличаването на броя на заразените реших да превърна робота в такъв, който може да извършва обществени услуги - да разпръсква дезинфектант, да разнася храна и да помага на хората, които са се самоизолирали", казва пред Ройтерс индонезиецът Асеянто, който е начело на разработката. Той се представя само с едно име.

"Роботът "Делта" е много елементарно конструиран... Когато го направихме, използвахме само материали, с които разполагахме в квартала", допълва Асеянто.
БТА