Раздават Златните глобуси, почетният е за Скорсезе
Раздават Златните глобуси, почетният е за Скорсезе / снимки: БГНЕС
Раздават Златните глобуси, почетният е за Скорсезе
25145
Раздават Златните глобуси, почетният е за Скорсезе
  • Раздават Златните глобуси, почетният е за Скорсезе

Едни от най-престижните филмови награди "Златен глобус" ще бъдат раздадени тази нощ в Лос Анджелис. Церемонията започва в 3.00 ч. българско време. "Високо в небето" с Джордж Клуни е сред фаворитите. Актрисата Мерил Стрийп, която е абсолютният рекордьор по брой на номинации за "Златен глобус", и тази година се бори за отличието. Според мнозина, след като се разбере за кого са Глобусите лесно могат да се предположат фаворитите и за Оскарите - най-авторитетните отличия в киното.

"Високо в небето" е с най-много номинации за "Златен глобус" - общо шест. От тях три са в най-престижните категории - за филм, режисура и сценарий. Джордж Клуни, който е сред звездите в лентата, е с реален шанс да бъде отличен за главна мъжка роля.

Раздават Златните глобуси, почетният е за Скорсезе
netinfo
Освен него са номинирани още Джеф Бриджис, Колин Фърт, Морган Фрийман и Тоби Магуайър. При дамите състезанието е между Емили Блънт, Сандра Бълок, Хелън Мирън, Кери Мълиган и новата звезда на Холивуд - чернокожата Габъри Сидибе.

Най-добрият режисьор ще бъде избран измежду Катрин Бигълоу, Джеймс Камерън, Клинт Истууд, Джейсън Райтман и Куентин Тарантино. Освен "Високо в небето" за най-добър филм са номинирани още "Аватар", "Болка", "Гадни копилета", "Скъпоценна".

Мерил Стрийп, която досега се е пробвала 23 пъти за "Златен глобус" 23 и е получавала наградата 6 пъти, е с две номинации за престижното отличие - в категорията най-добра актриса в комедия и най-добра актриса в мюзикъл. Те са за ролите й в "Джули и Джулия" и "Сложно е"

Почетният "Златен глобус" този път е за Мартин Скорсезе. Наградата ще му връчат любимите му актьори Робърт де Ниро и Леонардо ди Каприо.