/ Istock
Огнени ивици светлина в нощното небе над Южна Япония може да са причинени от космически отломки от ракета, изстреляна от Китай, съобщиха японски официални лица.

Видео с видимите огнени кълба запали социалните мрежи, а жителите и потребителите разсъждаваха какво може да е причинило необичайната демонстрация.

Филиалът на Националната астрономическа обсерватория на Япония (НАОЯ) в Ишигаки, Окинава, заяви, че е наблюдавал светлинните ивици в 20:33 ч. вчера (11:33 ч. по Гринуич), предаде АФП..

"Като се има предвид публично достъпната информация, смятаме, че падащите обекти не са огнени кълба от метеорити, а отломки от ракета", каза служителят на НАОЯ.
 

"Бавната скорост и начинът, по който се движи светлината - нишки от светлини, движещи се успоредно - изглеждат точно като навлизане в атмосферата на отломки от ракета", каза той.

"Възможно е (това да са) отломки от ракета, изстреляна от Китай през ноември", добави той.

"Има информация, че част от ракетата се е очаквало да навлезе отново в атмосферата" приблизително по това време, каза той.
Отломките вероятно са паднали в океана и не са представлявали опасност, добави той, позовавайки се на прогнози за маршрута, по който са щели да минат.

"Беше красиво, приличаше на плачещо вишнево дърво", написа един потребител на Twitter за проявата.
"Но е добре да знаем, че не е било нещо опасно."
БГНЕС