/ iStock/Getty Images
Ограничаването на консумацията на алкохол до едно или две питиета на ден намалява шансовете за развитие на деменция, според южнокорейско проучване. Пиенето на повече от две напитки на ден увеличава, сочи проучването, публикувано в списание JAMA Network Open.

Употребата на алкохол може също да бъде рисков фактор за развитието на рак на гърдата и други видове рак, а прекомерната консумация може да допринесе за храносмилателни проблеми, сърдечни и чернодробни заболявания, хипертония, инсулт и слаба имунна система с течение на времето, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Прекомерната употреба на алкохол е предпоставка и за развитието на Алцхаймер. 

Новото проучване изследва медицинските досиета на хора, обхванати от Корейската национална здравноосигурителна служба (NHIS), която предоставя безплатен здравен преглед два пъти годишно на осигурени южнокорейци на 40 и повече години. В допълнение към извършването на различни тестове, проверяващите попитаха за навиците на всеки човек за пиене, пушене и упражнения. Проучването разглежда данните, събрани през 2009 и 2011 г., и категоризира хората според техните собствени отчети за пиене.

Средно мозъкът на хората на възраст между 40 и 69 години, които пият халба бира или чаша вино на ден в продължение на един месец, се състарява повече от тези, които пият само половин бира, според проучването.

 
CNN